Program


Zelig (1983) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB
3

Zelig (1983) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Ki ne hallott volna Leonard Zeligről? Jelentős alaknak kellett lennie, ha a kitűnő Susan Sontag és a Nobel-díjas író, Saul Bellow ilyen komolyan nyilatkozik róla rögtön a film elején. Valamiről lemaradtunk volna? Nosza, kapjuk elő a nézőtér sötétjében a mobilunkat, írjuk be a keresőbe, hogy „Leonard Zelig”.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 22. hétfő, 19:00

Az ügyesebbek rögtön létre is hozhatják a közösségi hálón a „Leonard Zelig” oldalt, s mire kimennek a moziból, már tucatnyi követőjük lesz. Zelignek léteznie kellett - fekete-fehér filmdokumentumok tanúsítják. Maga F. Scott Fitzgerald figyelt fel rá egy partin… De bocs, miért hasonlít annyira Zelig Woody Allenre?

Tisztázzunk néhány dolgot: 1983-ban nem lapult a zsebünkben mindent helyettesítő eszköz (okostelefon), nem kellett másodpercenként vívódnunk, hogy amit látunk, az valódi-e, és maga a műfaj, az áldokumentumfilm, a mockumentary sem volt különösebben elterjedt. Negyven évvel ezelőtt még szenvedélyes viták tárgyát képezhette, hogy szabad-e, etikus-e a dokumentumokat utólag leforgatott jelenetekkel gazdagítani/hígítani. Így aztán roppant könnyű volt átverni bennünket. Nevettünk, mert azért néhány perc múltán megértettük, hogy Zelig, a kaméleonember története játék, vicc. Vagy mégsem az. A manhattani slemil zsidócska ez alkalommal ugyanis az elfogadásról, az elfogadtatásról elmélkedik. Az asszimiláció dilemmájáról. Hősünk villámsebes alakváltó, aki bármely közegben felveszi a társaság tagjainak alakját, modorát, nyelvét. Hja, kérem, így könnyű! Ki ne fogadná el azt, aki olyan, mint ő maga? Igen ám, de ki is valójában Leonard Zelig, ha mindig más? Átkozottul fogós kérdés ez ma is. Még manhattani zsidócskának sem kell lennünk ahhoz, hogy a megfelelni vágyás, a „compliance” 21. századi világában eltévelyedjünk hasznos, profitábilis alakoskodásaink erdejében. Nem biztos, hogy ma egyszerűbb megmondani, kik vagyunk, kihez tartozunk, s miért is szeretnek bennünket. Ha egyáltalán…

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Alkotó:

rendező: Woody Allen

Közreműködik:

házigazda: Réz András

 

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Vidám és látványos musical az igaz barátságról, az összetartozás erejéről, ami még a legváratlanabb helyzetekben is segítő útitársunk lehet.

A Vincze Tünde rendezte Magic Around Christmas – Karácsonyi Csodashow című műsorunkban nincs lehetetlen! Nincs olyan, ami ne valósulna meg! Ahogy a legnagyobb német költő, Johann Wolfgang von Goethe is írta kétszáz éve: „Bármihez, amit megtehetsz vagy megálmodsz... fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik.”

Zenés mesejáték Négy éves kortól ajánljuk! A Pesti Művész Színház- Fogi Színház előadása

Kövess minket!


További ajánlataink


Showder Klub LIVE!

SYMBOL Budapest

Szagolj bele kedvenc tévéműsorod felvételének hangulatába, nézd a stand-up sztárokat karnyújtásnyi távolságból és fogyassz tömény humort vágatlanul!

A Recirquel legújabb produkciója, a Paradisum Magyarországon a 2024-es Liszt Ünnep programjában mutatkozik be a Müpa Sátorban. Jegyek még kaphatók!

December eljövetele nemcsak a tartós hideg beköszöntét jelenti, hanem az ünnepi fényekbe öltöztetett utcákat, a karácsonyi vásárok forgatagát és a…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!