Program


Zárvatermő előadássorozat

Zárvatermő előadássorozat

2023.11.21. - Terepmunka kutatás és gyűjtés Gombosról. - Cs. Tóth Gabriella
2023.12.05. - Üvegképek világa - Dr. Sedlmayr Krisztina
2024.01.09. - Kutatás és terepmunka Afrikában - Régi Tamás
2024. 01.23 - A Hódoltság magyar kerámiaművészete a 16-18. századból - Dr.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 23. kedd, 17:00

Kérjük az érdeklődőket, amennyiben all-in kombinált jegyet váltanak, vegyék figyelembe, hogy a múzeum 18 órakor bezár, így az előadáshoz kapcsolódó Zárvatermő c. kiállítás megtekintésére a program előtt van lehetőség.

2023.11.21. / 17:00-18:00
Méta tér

Terepmunka kutatás és gyűjtés Gombosról. - Cs. Tóth Gabriella

Gombos (Bogojevo) a Duna bal partján, ma Szerbiában fekvő falu, Nyugat-Bácska szórványmagyar települései között tartják számon.Az előadás alkalmával betekintést nyerhetnek a faluban zajló kutatás eddigi eredményeibe, megismerhetik az elmúlt években gyűjtött népviseletes babát és öltözeteket, azok társadalmi hátterét, általuk közelebb kerülhetnek a bácskai Duna mente déli vidékéhez.A kutatómunkája és a gyűjtése hátteréről mesél: Cs. Tóth Gabriella (Segédmúzeológus, Textil–és viseletgyűjtemény)

 

2023.12.05. / 17:00-18:00
Méta tér

Üvegképek világa - Dr. Sedlmayr Krisztina    

A Zárvatermő című kiállítás a Román-házaspár múzeumba került néprajzi gyűjteményéből, többek között az üvegképeikből is bemutat egy reprezentatív válogatást. Az előadás fókuszában a 19. században a Kárpát-medencében működő üvegkép-készítő műhelyek és a tárgytípus paraszti használata áll. A múzeumi gyűjtemény és a kiállított kollekció segítségével tárul fel az üvegképek varázslatos világa: a technika, a tematika, az ábrázolás jellegzetességei.              

 

2024.01.09. / 17:00-18:00
Méta tér

Kutatás és terepmunka Afrikában - Régi Tamás

Az előadásban a Néprajzi Múzeum jelenleg Kelet-Afrikában folytatott terepmunkáiról hallhatunk. A múzeum Afrika gyűjteményének egyik legfontosabb részét képezi a mai Tanzánia és Kenya határvidékéről gyűjtött tárgyak csoportja, amelyeknek nagy részét a 19. század végén és a 20. század elején gyűjtötték utazóink. Ezen tárgyak egy része áll a középpontjában annak a kutatásnak, amelyet a múzeum végez Tanzániában, ahol antropológiai megközelítéssel értelmezik újra a tárgyakat és kapcsolják vissza őket az eredeti forrásközösséghez.

 

2024. 01.23 / 17:00-18:00
Méta tér

A Hódoltság magyar kerámiaművészete a 16-18. századból - Dr. Vida Gabriella

A magyar népművészet kezdetét a 19. század második felében teljesedett ki abban a színes, változatos gazdagságban, amelyet jól ismerünk. De hogyan kezdődött? Meddig nyúlnak vissza a gyökerei? A 19. század előtti korból kevés ép edény maradt ránk, a kerámiatörténet két évszázadát a néhány évtizede megszületett újkoros régészet fogja feltárni. Mit tudunk eddig? A 16-18. századi hódoltsági kerámiatörténet történetét, elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be az előadás.

Ajánlatunk


Koprodukció a Dollár Papa Gyermekei Társulattal Ősbemutató Elfáradt. Elfáradt a nő. Mindenét odaadta, most már másra vágyik. Természetesen írhattam volna férfit is. De nem ezt tettem.

Dzsamgön Kongtrul rinpocse – Vadzsrajógini-beavatás Láma Ole Nydahl meghívására Budapestre látogat Dzsamgön Kongtrul rinpocse, a tibeti buddhizmus Karma Kagyü hagyományának egyik vonaltartója, aki a Gyémánt Út Buddhista Közösség szervezésében szeptember 21-22-én beavatást ad.

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Kövess minket!


További ajánlataink


A hattyúk tava

Magyar Állami Operaház

Csajkovszkij első balettje talán a legkedveltebb klasszikus darab a balettirodalomban: a nősülni kénytelen herceg és a hattyúvá varázsolt lány szerelmének…

A zeneimádó - bemutató - Danubia Zenekar Szép

Budapest Music Center

Ha minden napod zenével kezdődik, a buszon, az iskolában, a mosdóban vagy dolgozatírás közben is zenét hallgatsz, ha minden esőből,…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!