Program


Zafraan Ensemble: jouer, suonare, tocar

Zafraan Ensemble: jouer, suonare, tocar

A 2024. évi Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertje

Zeneakadémia saját produkció. Zeneakadémia Jegyutalvány és Zeneakadémia Szabadfelhasználású Jegy felhasználható.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 6. szombat, 19:00

Iñigo Giner Miranda: Een beetje licht
Romitelli: Domeniche alla periferia dell’impero
Claire-Melanie Sinnhuber: Tracasseries
Elena Mendoza: Die Macht der Gewohnheit
Francesco Filidei: Esercizio di pazzia II
Clemens Hund-Göschel: Thinking within strict limits
Bajnok Ádám: Through a Glass Darkly

Zafraan Ensemble

A hangszeres zenélést az egyes nyelveken különböző igékkel írják le. Franciául a „jouer d’un instrument” a játékosságra helyezi a hangsúlyt, a meglepetésre rezonál, egy alternatív világ jön létre, az előadó átmenetileg megállapodik egy alternatív rendszerben a többi játékossal, mely megfelel a rendszer saját logikájának. Ez a valami csak rövid ideig létezik, de mindig fejlődik, tovább él. Az olasz „suonare uno strumento” a hangzást mint összetevőt hangsúlyozza: egy tárgy életre kel, megvan a maga karaktere, mi csak serkenteni tudjuk. A hangszer vibrálni kezd, és megtölt minket a hangjával. A spanyol kifejezés: „Tocar un instrumento”. Itt az érintésről van szó, és emellett érzésről, közelségről is. Valami tapintással keletkezik, mintha agyaggal dolgoznánk. (Németül a „Ton” szó egyszerre jelenthet zenei hangot és agyagot is). A „zeneélés” kifejezésnek ez a háromoldalúsága adja a 2024-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál különleges nyitókoncertjének alapját. Minden kompozíció kreatívan foglalkozik a játékos találékonyság, a hangzás és a fizikai folyamatok összjátékával. Az est zárásaként egy új mű hangzik el. A fesztivál szervezői felkérték a Berlinben élő magyar zeneszerzőt, Bajnok Ádámot, hogy írjon egy új, a fentiekből inspirált darabot. A „Through a Glass Darkly” (2024) Szent Pál korintusiakhoz címzett leveleiből indul ki, és remekül ötvözi a koncert összes hangszerének hangzását. A hangszerek feladata, hogy elmossák a darab középpontjában álló zongora hangját, mintegy tükrön keresztül nézve. Bajnok Ádám úgy tekint a hangra, mint egy szabadon formálható anyagra a szobrász kezében, ahol a „zenecsinálás” fizikai megjelenítése áll a középpontban. A németországi Zafraan Ensemble zenéje a társadalom és a mai valóságunk minden oldalára reflektál. A többi művészeti ággal kombinálva a Zafraan a környezetünket figyeli, kutatja és dolgozza fel: az embereket, az eseményeket, az természetet és a technológiát, napjaink normalitásait és abszurditásait. A koncert előtt, 18:00-18:45 között Horváth Balázs zeneszerző, a fesztivál alapító kurátora beavató beszélgetést tart, amely a koncertre szóló jeggyel látogatható.

RENDEZŐ:

Zeneakadémia Koncertközpont, Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, Pro Progressione

TÁMOGATÓ:

Goethe Institute, Ernst von Siemens Music Foundation

 

 

Ajánlatunk


Wayne Eagling – Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij A DIÓTÖRŐ Mesebalett két felvonásban

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Egy mindenre elszánt orvos meghódítja a színpadot! A misztikus thriller világsikerű Broadway-musical változata

Kövess minket!


További ajánlataink


Carmen

Budapesti Operettszínház

Szenvedély, csábítás, szerelem, vértpezsdítő zene, káprázatos látványvilág. Frank Wildhorn musicalje Homonnay Zsolt rendezésében az Operettszínház szeptemberi műsorán!

Killer Queen

Erkel Színház

SIKERÜLT MEGSZERVEZNI! Az óriási érdeklődésre való tekintettel DUPLA előadás! Érkezik a valaha volt legjobbnak tartott Queen-show, a Killer Queen!

musical Az előadást angol felirattal játsszuk.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!