Program


Útibeszámolók: Hegyizene

Útibeszámolók: Hegyizene

Szendőfi Balázs természetfilmje az Erdélyi-szigethegységről (2024, 75’)

A vetítés után beszélgetés a rendezővel

Aktuális előadások



Az „Útibeszámolók” sorozat rendhagyó októberi programjában Erdély egyik kevésbé ismert, gyönyörű vidékét nem állóképes vetítéssel kísért előadásban mutatjuk be, hanem egy 75 perces filmben, amelynek megtekintése után a nézőknek lehetőségük lesz kérdezni a rendezőtől a forgatás körülményeiről, személyes élményeiről, tapasztalatairól.

Az Erdélyi-szigethegység számos területe mind tudományos feltártságában, mind a köztudatban némileg „fehér folt”. Románia nyugati határához, így Magyarországhoz is közel helyezkedik el, a Partium és Erdély határán. Sok folyó, köztük a Berettyó, a Körösök, a Meleg-Szamos és az Aranyos forrásvidéke található az itt tömörülő, 145 millió éves hegységtömbben. Európa legváltozatosabb karsztvidékét rejti, amit teljes egészében a víz formál a mai napig. Huszonöt emeletnyi magasságú barlangbejáratok, százméternyi mélységben ásító zsombolyok, föld alatti gleccserek, felfakadó és ismét a föld alá bukó búvópatakok világa ez. Itt zsonganak Európa utolsók között számon tartott őserdei is.

A filmben megszólal a táj, a valóságban is megszólít minket a mesélő hangján keresztül, és a már-már valószínűtlen, meseszerű vadregényesség bemutatása mellett kendőzetlenül szembesít bennünket azzal, mennyire lelketlenül és milyen drasztikusan pusztítjuk még a megközelíthetetlen hegyek őstermészetét is, napról napra kevesebbet hagyva belőle.

A film zenéje nemcsak kísérőzene. Mint a cím is mutatja, fontos, talán a mesélővel egyenrangú szerepe van az üzenet közvetítésében, amit nem lehetséges csak szavakkal és képekkel elmondani. Fekecs Ákos és Szendőfi Balázs handpan-basszusgitár duettjei festik alá a jeleneteket, a sziklák közt csobogó víz lágy állhatatosságával közvetítve az Erdélyi-szigethegység hangulatát.

a film hossza: 75’

mesélő: Nagy Katica

írta, rendezte, fényképezte, vágta: Szendőfi Balázs

rendezőasszisztens: Tószögi György és Szűcs Gábor

zeneszerző: Szendőfi Balázs (fretless basszusgitár) és Fekecs Ákos (handpan és nyelves dob)

hangmérnök: Pálfi Balázs, Sonic Garden Stúdió

producer: Szendőfi Balázs

forgalmazza: PannonGreen Természetügyi Alapítvány

besorolás: art-film

korhatár: 6 éven aluliak számára nem ajánlott

Kövess minket!


További ajánlataink


Vujity Tvrtko új estje rengeteg kalanddal, hatalmas optimizmussal és motivációval, valamint a legyőzhetetlenség erejével. Egy világgá ment riporter elképesztő élete…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!