Program


Túrajó séták - Tiéd a gyár! + Felemelő
5

Túrajó séták - Tiéd a gyár! + Felemelő

Barangold be velünk az egykori November 7. Hőerőmű zászlóshajó épületeit majd nézz körül az első használaton kívüli ipari objektumra függesztett élményliftből!

Aktuális előadások




Túrajó Felemelővel kombinált sétánkon bejárjuk az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos, és a hétköznapi emberek elől elzárt területen álló épületeinek földszinti tereit, majd a jobb kilátás reményében 60 méter magasságba emelkedünk a helyi védettséget élvező hűtőtoronyra függesztett élménylifttel.

Mintegy egyórás sétánk során bejutunk többek között a kazánházba, ahol Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 c. filmben, megtekintjük a vezénylőtermet, ahonnan a rakéta kilövését irányítják a Lajkó – Cigány az űrben c. filmben, majd bekukkantunk az ikonikus hűtőtornyok egyikébe. A közelmúltat felelevenítő sétánkon megtudhatod, hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár rendszerben. Sétánk végén beszállunk az élményliftbe, s percenként 9 métert emelkedve a torony külső felszínén 8 perccel az indulást követően már 62 méter magasból tárul elénk az elhagyatott ipari terület látványa. Az élményliftről biztonságosan nézhetsz szét és követheted nyomon, miként veszi vissza a természet az uralmat az egykori gyártelep ma már használaton kívüli épületei, műszaki berendezései felett és rácsodálkozhatsz az erőmű tágabb környezetében lévő épített és természeti értékekre is. Ha lenyűgöz a retro korszak, szereted az egzotikus filmforgatási helyszíneket és készen állsz egy Felemelő kalandra, tarts velünk! (Nyitókép: Kővári-Vágner Rudolf, további képek: Soós Bertalan)

Túrajó Felemelővel kombinált Tiéd a gyár! című sétánk rövid és könnyen teljesíthető, hiszen az erőmű kulcsfontosságú épületeire fókuszál. Először a kazánház és a turbinaház földszinti tereit, valamint a vezénylőtermet járjuk be kb. egy óra alatt. A sétát a szintén mintegy egyórás Felemelő program követi. Ennek keretében félóra alatt lépcsőn felmászunk és szétnézünk az 1. számú hűtőtorony szervízszintjén, majd további félórát tartózkodunk az élményliften – a talajszinten álló pódiumról indulva és oda visszaérkezve, a torony tetején tartott ötperces megállót is beleértve. A Béke Művelődési Házba ezen a sétánkon nem megyünk be!

Belépni tilos? Velünk szabad!

Találkozási hely: Erőmű bejárata (Erőmű utca eleji buszmegálló utáni kis körforgalomnál balra)
Útvonal: Erőmű épületei között
Séta hossza: 1,5 km
Séta+Felemelő időtartama: 1+1 óra
Séta nehézségi foka: könnyű
Felemelő emelkedése: 62 méter
Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő, sportos, vastag talpú és a lábfejet védő cipővel és zseblámpával
Parkolás: ingyenes parkolóhelyek az Erőmű bejárata előtt

Közösségi közlekedés: Javasoljuk, hogy távolsági autóbusszal közelítsd meg a helyszínt és az Alumíniumkohó bejárati út (Erőmű lakótelep) megállónál szállj le! Innen a 8-as út Alumíniumkohó oldalán található megállóból egy jól kitaposott ösvényen juthatsz el az Erőmű utcai kis körforgalomhoz, és mögötte az Erőmű bejáratához.

További fontos információk:

  • Kérjük, hogy a sétára táska nélkül vagy legfeljebb egy darab, háton hordott, kisméretű hátitáskával érkezz!
  • Kérjük, hagyd otthon értékeidet (ékszer, készpénz, drága óra, stb.)!
  • Minden sétarésztvevőnek térítésmentesen munkavédelmi sisakot biztosítunk, melynek viselése a séta időtartama alatt kötelező!
  • A sétán való részvételhez nem szükséges a jó állóképesség, mivel a nyolcemeletes kazánház földszintét tekintjük csak meg.
  • A séta időtartama alatt fényképezhetsz, de a feszes időbeosztás miatt a fényképezésre külön idő nem áll rendelkezésre. Ha csak fényképeket szeretnél készíteni a helyszínen, ajánljuk figyelmedbe a fotóstúránkat.

Figyelmeztetések:

Tériszony:

Mivel a Felemelő 62 méter magasba emelkedik, a tériszony kizáró ok.

Testsúly:

Testsúlykorlátozás nincs.

Akadálymentesség:

A Túrajó Felemelő pódiuma akadálymentesített, de az élményliftet technikai okokból egyelőre nem vehetik igénybe kerekesszékkel közlekedő, illetve segítségre szoruló vendégeink.

Kor / Magasság:

A Túrajó Felemelőt biztonsági okokból csak 6 éves életkor és 120 cm magasság feletti látogatóink használhatják. Ennek oka, hogy a munkahíd biztonsági korlátja eltakarja a kilátást a gyermekek elől, őket kézben tartani vagy felemelni viszont balesetveszélyes és szigorúan tilos. 18 éves életkor alatt a Túrajó Felemelő csak szülői felügyelet mellett vehető igénybe.

Időjárás:

A Túrajó fenntartja magának a jogot, hogy várhatóan kedvezőtlen időjárási viszonyok kockázata esetén felfüggessze a Felemelő működését. Ilyen kedvezőtlen időjárási viszony például a villámlással járó zivatar, a legalább 10 m/s átlagsebességű szél vagy a legalább 15 m/s maximális erősségű széllökés. Kedvezőtlen időjárás esetén a megvásárolt jegyeid árát automatikusan visszatérítjük.

Felelősség:

A Túrajó Felemelő látogatójaként a területet saját felelősségre használhatod. A területre belépéssel egyben vállalod, hogy betartod az utasításokat, mindig a sétakísérő által jelzett, kijelölt útvonalon haladsz, és a látogatás időtartama alatt végig sétakísérőnkkel tartasz.

Kérjük, hogy értékeidet lehetőleg hagyd otthon, de semmiképpen ne hozd be az egykori erőmű területére!

Biztonsági szabályok:

18 éves életkor alatt a Túrajó Felemelő csak szülői felügyelet mellett vehető igénybe.

A szolgáltatást igénybe vevők a telephelyen csak zárt csoportban, kizárólag a kijelölt útvonalon, a sétakísérő vezetésével közlekedhetnek.

A szolgáltatást igénybe vevők a helyszínen oktatáson vesznek részt. Az oktatási tematika kitér a magatartási szabályok fontosságára, a védőeszközök használatára, az esetleges balesetek, rosszullétek során, valamint az időjárási viszonyok hirtelen kritikussá válása esetén követendő teendőkre.

A szolgáltatást igénybe vevők kötelesek a rendelkezésükre bocsátott egyéni védőeszközöket (védősisak, testhevederzet, karabiner) használni. A védőeszközök nélkül a munkahídra felmenni szigorúan tilos!

Felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a kombinált sétán mindenki a saját felelősségére vesz részt!
A sétaszervező a kombinált séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A kombinált sétát 6 éves kor felett ajánljuk! 18 éves életkor alatt a kombinált sétára csak szülői felügyelet mellett jöhettek!

Kövess minket!


További ajánlataink


GOURMET NIGHT

Etele Cinema

Gourmet Night - Gourmet vacsora prémium moziélménnyel
Készen állsz egy igazán exkluzív élményre? Október 17-én bemutatjuk az első Gourmet…

TVRTKO a Föld körül

Országosan

Vujity Tvrtko új estje rengeteg kalanddal, hatalmas optimizmussal és motivációval, valamint a legyőzhetetlenség erejével. Egy világgá ment riporter elképesztő élete…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!