Program


Téli bérlet 24/25 IV/1. hangverseny

Téli bérlet 24/25 IV/1. hangverseny

Ragyogó színek, egzotikus tájak

Aktuális előadások



Goldmark Károly: Sakuntala-nyitány, op. 13.
Alekszandr Glazunov: a-moll hegedűverseny, op. 82
-
Mendelssohn: IV. (A-dúr „Olasz") szimfónia, op. 90

Közreműködik:
Koppándi Jenő (hegedű)

Vezényel: Horváth Gábor

A fiatal Mendelssohn, miután hazatért itáliai körútjáról egy új, nagyszabású szimfónia vázlataival, lázasan fogott hozzá a komponáláshoz. A-dúr szimfóniáját valósággal életöröm hatja át, a négytételes mű könnyed, táncos dallamait csak a második lassú tétel archaikus gyászzenéje árnyékolja be, amelyben Mendelssohn időközben elhunyt pártfogóinak, Goethének és a zeneszerző Carl Zelternek állít emléket. A derűs menüett után a hamisítatlan nápolyi virtust idézi fel, heves délolasz saltarello tánc zárja szimfóniáját. Az egzotikus világ varázsa hatja át Goldmark Károly nagy hindu eposz nyomán született első és legnépszerűbb nyitányát, a Sakuntalát is. Goldmark programként követi a történetet, zenéje nyomán mesés világ tárul elénk. A főpap nevelt lánya, a bűnbánat ligetében élő Sakuntala és a vadászat közben eltévedt király, Dusjanta első látásra egymásba szeretnek, de hamarosan válniuk is kell, a viszontlátáskor a férfi mégsem ismeri fel kétségbeesett kedvesét, mert a féltékeny pap megfosztja emlékeitől. A hályog csak akkor esik le a férfi szeméről, mikor az elveszett szerelmi zálog, a lánynak  ajándékozott gyűrű előkerül és megtöri a varázslatot: a szerelmesek egymáséi lesznek. Harmadik állomásunk észak Velencéje. Glazunov 1904-ben komponált, Auer Lipótnak ajánlott kéttételes hegedűversenye melankolikus, nagyívű, éneklő dallamaival bűvöl el. A mélyebb regiszterekből éteri magasságokig törő témái, szélsőséges kontrasztjai, majd vidám, táncos zárótétele emelik a romantikus repertoár kivételes darabjává.

Kövess minket!


További ajánlataink


A Liszt Ferenc-díjas Corpus Harsona Kvartett koncertje

A Magyarul Szeretjük Zenekar megalakulása előtt már megszámlálhatatlan közös zenei kalanddal a tagok háta mögött, hol tévé műsorok, hol show…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!