Program


Született újítók - Rab Árpád és Klem Viktor időutazása a magyar géniusz nyomában

Született újítók - Rab Árpád és Klem Viktor időutazása a magyar géniusz nyomában

A hologramtól a hálózatelméletig számos olyan, hazai kutatóhoz köthető tudományos eredményt mutat be a Heuréka! – A magyar géniusz nyomában szabadtéri kiállítás, amely nemcsak a jelenünket szövi át, hanem a jövőnket is formálja. Dr. Rab Árpád jövőkutató különleges nézőpontú előadásán azokat a felfedezéseket veszi górcső alá, amelyek minden bizonnyal az unokáink életében is meghatározóak lesznek.  több...

Aktuális előadások



Az előadás közben Klem Viktor színművész tolmácsolásában naplórészletek, idézetek, anekdoták és irodalmi szövegek segítségével kerülhetünk még közelebb a tudósokhoz, akik mind született újítók voltak.

„Heuréka!” (Megtaláltam!) – kiáltotta Arkhimédész, amikor a legenda szerint fürdés közben felfedezte a felhajtóerőt. Ennek mintájára nevezte el Pólya György matematikus, fizikus heurisztikának azt a tudományos megismerési módot, amelynek során a kutató nem pusztán logikai következtetés, hanem tapasztalatokon nyugvó próbálkozások útján jut eredményre. 

A számos felismeréshez vezető, kísérletező módszer, a heurisztika, tudományos rangra emelése éppen úgy magyar származású tudóshoz köthető, ahogyan a Rubik-kockától a flow-élményig, a televíziótól az mRNS-technológiáig megannyi tudományos eredmény. A kiállítás két friss Nobel-díjasunk, Karikó Katalin és Krausz Ferenc sikerének apropóján ad ízelítőt a modern kor magyar származású tudósainak korszakalkotó felfedezéseiből, amelyek kiállták az idő próbáját, és hozzájárultak jelen világunk alakulásához. 

A hol klasszikusnak számító, hol újszerű vagy napjainkban kifejezetten népszerű találmányokat, tudományos eredményeket, létrehozóikat és a köztük lévő kapcsolódásokat négy tematikus blokkban mutatjuk be. Az installációkon elmerülhetünk a térben rejlő kreatív lehetőségekben, rácsodálkozhatunk arra a lendületre, amellyel az emberiség meghódította a világűrt, elkalandozhatunk a virtuális valóság alapjául szolgáló energetikai kutatások és a számítógép forrásvidékére, illetve a testi és lelki egészségünket támogató felfedezések világába is. 

Rab Árpád és Klem Viktor közös előadása a Heuréka! - A magyar géniusz nyomában szabadtéri kiállítás kísérő programjaként valósul meg.  

Az ingyenes szabadtéri kiállítás 2024. szeptember 19-től november végéig látogatható.

Kövess minket!


További ajánlataink


GOURMET NIGHT

Etele Cinema

Gourmet Night - Gourmet vacsora prémium moziélménnyel
Készen állsz egy igazán exkluzív élményre? Október 17-én bemutatjuk az első Gourmet…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

A program kb. 50 perces programon bemutatjuk a Zeneakadémia épületének különleges díszítéseit, rejtett kincseit, megismerkedhetnek a legendás a Nagyterem történetével…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!