Program


Rejtélyes történelem - Hétköznapi élet az oszmán hódoltság idején

Rejtélyes történelem - Hétköznapi élet az oszmán hódoltság idején

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott vendég történésszel jár körbe és mutat be a közönségnek.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 7. kedd, 19:00

A novemberi est meghívott vendége Akın Burak a Szegedi Tudományegyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatója. Fő kutatási területe az Oszmán birodalom és a hódoltság kori Magyarország története, különös tekintettel az Egerben letelepedett muszlim alattvalók áttérése a keresztény hitre.

A 150 évesnek nevezett oszmán uralom időszakát, az ország három részre szakadását leginkább az ismétlődő csaták, harcok időszakaként ismerjük. Nem is ok nélkül, ám nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a meg-megújuló háborúk között békésebb időszakok is voltak. A beszélgetés során a hódoltsági hétköznapi életre, a kényszerű, de létező együttélés hétköznapjaira fókuszálunk.

Milyen volt a hódoltsági területen, így Budán a hétköznapi élet? Hogy éltek itt az oszmán birodalom képviselői és mi történt azokkal, akik Buda vagy más várak visszafoglalása után nem akarták elhagyni megszokott, már otthonuknak tekintett lakóhelyüket?

A Rejtélyes történelem következő alkalmán ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Minden, a programokkal kapcsolatos változtatás jogát fenntartjuk!

Ajánlatunk


Komédia a köbön! Egy falrengető vígjáték, amely színpadon és filmen egyaránt nagy sikereket aratott!

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. A Pécsi Balett táncművészeinek karakterábrázoló képessége és előadóművészi tehetsége pedig egyedivé és sajátossá teszi a társulat minden produkcióját.

VIII. Henrik az angol történelem talán egyik legkülönösebb szereplője, aki nemcsak szélsőséges tetteinek lenyomatát hagyta az utókorra, hanem hat házasságának legendáját is.

Kövess minket!


További ajánlataink


ANDRÉ RIEU

MVM Dome

André Rieu, a világhírű "keringőkirály" Johann Strauss Zenekarával és nemzetközi szólistákkal 2025-ben visszatér Budapestre, hogy egy látványos új show-val nyűgözze…

Örök ifjúság - Mendelssohn / Mahler, Christoph Eschenbach

MÁV Szimfonikusok Zenekar - Zeneakadémia, Nagyterem, Pesti Vigadó, Díszterem

Christoph Eschenbach a nemzetközi zenei élet kivételes egyénisége, aki zongoristából vált magasan jegyzett karmesterré. A német repertoár egyik legizgalmasabb tolmácsolója,…

André Rieu 2025. november 28-án visszatér Budapestre, hogy lenyűgözze közönségét egy látványos új show-val az MVM Dome-ban. A világhírű "keringő…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!