Program


Pixel és folklór - Magyar Népművészet és fotográfia 21. században

Pixel és folklór - Magyar Népművészet és fotográfia 21. században

A kiállítás a megvásárolt belépőjeggyel 2024. október 10. – december 18. között tekinthető meg, nyitvatartási időben: k-v: 10-18 óra között!

 több...

Aktuális előadások


 

A kiállítás a megvásárolt belépőjeggyel 2024. október 10. – december 18. között tekinthető meg, nyitvatartási időben: k-v: 10-18 óra között!

A kiállított anyag tarka, változatos és izgalmas. Megannyi választ kínál. S ebben nagyon is hasonlít a népművészet természetéhez. S mégis van átfogó tanulság is. Hiszen ez a képegyüttes, a két tucatnyi alkotó felrajzol egyfajta históriai horizontot a fotóban és a folklórban egyaránt. Hiszen van itt eredeti értelemben vett riportkép, koncept alapú munka, az ellesett pillanat és a rekonstruált, megálmodott valóság egyaránt helyet kap a falon.

Ahogyan a népművészet és a közös hagyomány is megmozgatja, összeköti és társas élménnyel ajándékozza meg a különféle társadalmi csoportokat, úgy ez a stílusában és a generációkat is illetően nagyon színes kiállítói gárda modellezi a fotográfia egyetemes és átfogó alaptermészetét. A Nemzet művészétől a pálya kezdetén álló tehetségig mindenki helyet kaphat ebben a talán legegyetemesebb kreativitásban és önkifejezésben, amit fényképezésnek hívunk.

A tág értelemben vett tradícióhoz való viszonyunk mintha csöndben, némileg rejtve, de megváltozni látszana. Ahogyan az ezt megörökítő fotográfia is. Nem az analógot felváltó digitális technika megjelenése a döntő motívum a fotográfia alakulásában, hanem a világ végérvényes és szinte kézzel tapintható megváltozásának ténye. Úgy tetszik, a magyar fotóban a 21. század beköszöntével lezárult a generációváltás. Az új alkotók új szemlélettel és főként újféle attitűddel használják a kamerát. Azok – a mondhatni élő klasszikusokat –, akiket már az előző évezredben is a népművészet tág értelemben vett képi megismertetése mozgatott és megőrizték alkotókedvüket, erejüket, nos, ők is nagyon másképpen fényképeznek már.

A kiállítás koncepciójának alapját a tradícióhoz való változó viszonyunk és az ezt bemutató képi változás megértése és megmutatása adja. Hogyan is dolgozik a ma fotográfusa Magyarországon és a magyarlakta vidékeken a hagyományosan annyira kedvelt és kitüntetett fotótémán, a magyar néphagyomány vizuális megörökítésén? Van-e továbbélő fotóművészeti tradíció vagy mindent másként, más gesztusokkal tesznek a jelenkor alkotói?

Egy rövid ideig úgy tetszett, hogy a globalizáció kiradíroz minden hagyományt. Ám, ha másként is, ha szabálytalanul, mégis felbukkan a tradíció itt és ott napjainkban. A fotográfiák arról tanúskodnak, létezik a népművészet, élni tud a hagyomány a 21. században is.

Meg is láthatjuk, ha van szemünk rá. A fotográfusok megtették a magukét.

A belépőjeggyel a Hagyományok Háza állandó kiállítása, az "Illatok, ízek, formák" is látogatható!
A kiállításra külön tárlatvezetéseket is tartunk, előre meghirdetett időpontokban, melyről itt tud tájékozódni és jegyet vásárolni!

Kövess minket!


További ajánlataink


2021. augusztus 20-án nyílt meg az érdeklődők előtt a Budavári Palotában újjászületett Szent István-terem. Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett…

A Vígszínház kulisszái megnyílnak a publikum előtt!

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!