Program


New York-i történetek (1989) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

New York-i történetek (1989) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Furcsa holmi a szkeccsfilm, más néven antológiafilm vagy omnibuszfilm. Önálló, különálló filmekből áll össze, amelyek egy vagy több rendező munkái. Mondjuk, az nem baj, ha valami összekapcsolja a filmecskéket. Jelen esetben a helyszín: New York.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 18. hétfő, 19:00

Azért valljuk be, hogy ez nem titánerősségű kapocs. Inkább arról van szó, hogy a kor három igen nagy nevű rendezője - Martin Scorsese, Francis Ford Coppola és Woody Allen - egy gyékényre pakolhassa ki a cuccát. Hogy melyiküké a mutatósabb, majd méltóztasson eldönteni a tisztelt néző.

Kétségtelen, hogy Scorsese és Coppola volt nehezebb helyzetben, hiszen ők a nagyobb epikát kedvelik, míg Woody Allen már korábban is készített szkeccsfilmet, arról nem is szólva, hogy bármikor lazán beépít a történeteibe önálló epizódokat. Sejthető, hogy az ő filmje lett a legviccesebb. Vagy ki tudja… Attól függ, honnan nézzük. Kétségtelen, hogy a cím - Oedipus Wrecks - is egy tréfa. A wrecks jelentése „zúzás, rombolás”, de határozottan rímel az angolban a 'rex' és a 'complex' szavakra. Meg aztán azonnal megidézi Freudot, bár Freud soha nem szentelt külön kötetet a jiddise máménak. A „jiddise máme” sajnos pontosan nem lefordítható, még ha úgy is tűnhet, hogy egyszerűen egy zsidó anyáról van szó. Az ötvenes, sikeres new york-i ügyvéd anyja azonban ennél bonyolultabb jelenség. Pontosan meghatározni lehetetlen, ezért mindenképp bölcsebb megnézni ezt a filmet. Mert a jiddise máme anyatigris, ha az ivadékáról van szó, ugyanakkor ő az, aki elvárja gyermekétől a sikert, a megfelelést és soha a büdös életben nem lehet vele elégedett - miközben halálosan büszke rá. Azt viszont képtelen elviselni, hogy a büdös kölyök a maga normái, ízlése, vonzalmai szerint rendezze be a saját életét, mert a csemete élete bizonyos értelemben véve közügy, és mit szólnak hozzá, ha… De ha Sigmund Freudnál maradunk, Sheldon Mills (azelőtt Millstein) mamája maga a felettes én, a szuperego. Ajvé! Baj, ha van, baj, ha nincs.

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa

rendező: Woody Allen, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola

házigazda: Réz András

Ajánlatunk


Egy amerikai és angliai turné után a londoni West Endről és az ikonikus Royal Albert Hallból érkezik Magyarországra a QUEEN OF THE NIGHT SHOW, amely minden idők egyik legnagyobb énekesnőjének zenéjét és életét ünnepli.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Kövess minket!


További ajánlataink


Évadnyitó koncert a Karmelitában Szép

Karmelita, Beethoven-terem

A Karmelita koncertsorozat nyitó alkalmán egy régi hagyományokra épülő, ma mégis kuriózumnak számító műfajjal, a némafilmre történő orgonaimprovizációval ismerkedhet meg…

A zeneimádó - bemutató - Danubia Zenekar Szép

Budapest Music Center

Ha minden napod zenével kezdődik, a buszon, az iskolában, a mosdóban vagy dolgozatírás közben is zenét hallgatsz, ha minden esőből,…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!