Program


LAJTHA FESZTIVÁL - Lajtha-gyűjtés feldolgozások

LAJTHA FESZTIVÁL - Lajtha-gyűjtés feldolgozások

Lajtha-gyűjtés feldolgozások
Kiss Gy. László trió és a Tükrös zenekar

Aktuális előadások



Bátran állíthatjuk, hogy Lajtha László Széki Gyűjtése nélkül a 1972-ben induló Táncház mozgalom ma nem lenne az, ami. Erdélyben, a Felvidéken és a Nyugat-Dunántúlon közel kétezer népdalt gyűjtött össze, a dallamokat az elsők között rögzítette magnetofonnal, és jegyezte le tudományos pontossággal a népi hangszeregyüttesek muzsikáját. Szinte halálának napjáig folytatta gyűjtőmunkáját, felbecsülhetetlen értéket hagyva az utókornak. Az elismert tárogatóművész Kiss Gy. László és a táncház mozgalom egyik leghitelesebb zenekara, a Tükrös zenekar szólaltatja meg Lajtha kőrispataki, széki, balassagyarmati és soproni gyűjtéseinek dallamkincsét.

Kiss Gy. László trió
A magyar lélek hangjaként is ismert tárogató egyik legjelesebb megszólaltatója Kiss Gy. László, Erkel-díjas klarinétművész. Triója két népzenésszel örömzenélésnek indult, de egyedi profilú, zenei ritkaságokat megszólaltatő, negyed évszázados kortárs zenei jelenlétté formálódott.

Tükrös Zenekar
A Tükrös zenekar azzal a céllal alakult 1986-ban Budapesten, hogy minél hitelesebben tolmácsolja a magyar nyelvterületek népzenéjét. Személyes találkozások, erdélyi utak, az ekkor még elő népi kultúra megismerése egy életre elkötelezte a zenekar tagjait a zenei hagyomány a képviselete mellett. Mára a táncházmozgalom egyik leghitelesebb és legnépszerűbb együttesévé váltak.

Lajtha Fesztivál
Komoly- és népzenei koncertek, filmkülönlegességek és családi programok várják a közönséget szeptember 6-8. között a magyar géniusz emlékének szentelt Lajtha Házban. A programkínálat gazdagsága és minősége tükrözi Lajtha László felbecsülhetetlen hagyatékát, korunk kiváló zenészeivel, huszonegyedik századi környezetben.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap.

Kövess minket!


További ajánlataink


Az első, nagysikerű Megasztárban feltűnt Mujahid Zoltánt az évek során számtalanszor hasonlították Szécsi Pálhoz, így néhány éve arra a döntésre…

KULTKIKÖTŐ

Balatonboglár, Balatonszárszó, Alsóörs, Balatonföldvár

Ikonikus művészek, csillagfényes nyáresték, felejthetetlen pillanatok egész nyáron át a Balatonnál, a Kultkikötőben. Jön Schell Judit és Szervét Tibor, Hernádi…

Az író legenda először Magyarországon: beszélgetés Bariccoval

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!