Program


Kodály Fesztivál-Perényi Miklós és a Concerto Budapest

Kodály Fesztivál-Perényi Miklós és a Concerto Budapest

PERÉNYI MIKLÓS ÉS A CONCERTO BUDAPEST KONCERTJÉNEK VETÍTÉSE
Hírös Agóra Otthon Mozi
A Hírös Agóra és a MÜPA együttműködésének eredményeként a Müpában 2013. november 25-én megrendezésre került nagysikerű koncert ingyenes vetítése a Hírös Agóra Otthon Moziban.
 
 több...

Aktuális előadások



Vezényel:
Leon Botstein
Közreműködik:
Perényi Miklós – gordonka
 
Program:
Elgar: Délen (Alassio) - koncertnyitány, op. 50
Lalo: Csellóverseny op. 76
R. Strauss: Don Quixote, op. 35
 
Perényi Miklós zenészcsaládban született. Édesapja, Perényi László Kodály Zoltántól tanult zeneszerzést, zenepedagógus volt, és nővére, Perényi Eszter is a zenész pályára lépett. Tehetségét korán felfedezték, első önálló koncertjét kilencéves korában adta.  A Hungaroton 2003-ban három lemezen adta ki Kodály összes csellóművét Perényi, Várjon és Takács-Nagy Gábor közreműködésével.
Perényi gyerekként játszott is Kodály Zoltánnak. A zenekutató-zeneszerző csellószonátáját (1915) tizennégy éves korában kezdte el tanulni, a mű azért is fontos, mert Bach óta az első jelentős szólódarab volt, amely csellóra íródott. A budapesti Zeneakadémia után a római Santa Cecilia Accademián is diplomát szerzett 1962-ben. 1974 óta tanít a Liszt Akadémián, s a koncertezés és az oktatás mellett zeneszerzéssel is foglalkozik. Repertoárja a barokktól a kortárs művekig terjed.
Munkásságát kétszer is Kossuth-díjjal ismerték el.
Edward Elgar 1903-1904 telét családjával együtt az olasz tengerparton, Alassio városában töltötte. Hosszú sétákat tett, és a vidék, az épületek, valamint a város története nyújtottak inspirációt a nyitány megszületéséhez. A premiert 1904. március 16-án tartották a Covent Gardenben, az Elgar Fesztivál harmadik napján.
A maga korában nagyra becsült, spanyol származású francia zeneszerző, Édouard Lalo elsősorban Spanyol szimfóniájának és operájának, az Ys királyának köszönheti ismertségét. Csellóversenyét 1876-ban komponálta. A nyitótételt lassú bevezetés előzi meg, amelynek zenei anyaga a gyors részben is alapvető jelentőséggel bír. A spanyol kolorit meghatározó ebben a művében is.
Richard Strauss1896 nyarát feleségével együtt Firenzében töltötte, itt kezdte foglalkoztatni egy zenekari darab megírása, Cervantes lovagregénye alapján. A darab bemutatója 1898-ban volt Kölnben. Először a vonóskar szólaltatja meg azt a témát, amely a búsképű lovag megszemélyesítője, és a későbbiekben a szólócselló dallama lesz, míg Sancho Panzát brácsaszóló jeleníti meg. A zene tökéletesen ábrázolja a regény történéseit.

Kövess minket!


További ajánlataink


A hosszú, meleg, budapesti nyári estéken mi is lehetne jobb program, mint a fákkal körülölelt zugligeti Lóvasúton klasszikus némafilmeket nézni,…

Egy gazdag arisztokrata család lánya és egy Peugeot-kereskedő fia házasodni készül. A két család nem is állhatna távolabb egymástól, és…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!