Program


Klasszikusok tükrében

Klasszikusok tükrében

A Budapesti Vonósok régóta nagy sikerrel futó sorozata a Klasszikusok tükrében, amelyen Molnár Szabolcs zenetörténész vezetésével és a jelen lévő zeneszerzők segítségével ismerhetünk meg közelebbről új műveket.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 20. hétfő, 19:00

Klasszikusok tükrében

A klasszikus is lehet kortárs, a kortárs is lehet klasszikus. A Budapesti Vonósok régóta nagy sikerrel futó sorozata a Klasszikusok tükrében, amelyen Molnár Szabolcs zenetörténész vezetésével és a jelen lévő zeneszerzők segítségével ismerhetünk meg közelebbről új műveket, továbbá keressük a kapcsolódási pontokat a régi és az új között, hiszen egy barokk művet is úgy kell játszanunk a 21. században – saját szűrőnkön áteresztve –, hogy az az újdonság erejével hasson, úgy, ahogyan hathatott saját korában is, miközben a mai zeneszerzők is ezer szállal kötődnek a múlt mestereihez.

Corelli híres, karácsonyiként emlegetett concerto grossója egy teljesen új műfajjal ismertette meg a közönséget a 18. század elején, a szentestére komponált g-moll mű pedig egy ringatózó Pastorale tétellel ér véget, amely a jászolban fekvő, alvó kisded képét idézheti fel hallgatójában. Akárcsak a karácsonyvárás, az advent időszaka, ugyanúgy a Studio5 elnevezésű zeneszerzői csoportosulás tagjaként is ismert Kutrik Bence új műve, az Adventus is a megérkezésről, a készülődésről, a megérkezésre várásról szól. A Budapesti Vonósok felkérésére komponált darab nem kapcsolódik közvetlenül az adventi időszakhoz, de – ahogyan a szerző fogalmaz – „valamennyire mégis jelen van benne az ünnep, ünnepélyesség általában”. A Corelli- és Kutrik-művek után Bánkövi Gyula – akinek nevével a Bartók Rádió hallgatói is rendszeresen találkoznak, hiszen a komponista a csatorna kiemelt szerkesztője, műsorvezetője – maga gondolja tovább új darabjában a német barokk szerző, Heinrich Ignaz Franz Biber híres Rózsafüzér-szonátáit. A Biberiamo címe egyszerre utal Biber nevére, a „Ti amo!”-ra, amely olaszul annyit tesz: „Szeretlek!”, valamint az olasz kötőmódra, vagyis egy szóban fejezi ki azt, hogy „Szeressük Bibert!” / „Jó lenne, ha szeretnénk Bibert!”. Bánkövi kompozíciójában a német barokk mester Rózsafüzér-szonátáinak tételeit dolgozta át vonószenekarra Biberre reflektáló, de nagyon is 21. századi gondolatokkal. A zeneszerző célja, hogy „ne lehessen megállapítani, hol kezdődik a műben Biber, valamint hol végződik Bánkövi – és vice versa.”

Műsor:
A. Corelli: g-moll „Karácsonyi” Concerto grosso Op. 6 No. 8
Kutrik Bence: Adventus (ősbemutató)
Bánkövi Gyula: Biberiamo (ősbemutató) - H.I. Biber (1644-1704) Rózsafüzér szonátáinak felhasználásával

Közreműködik:
Molnár Szabolcs - moderátor
Budapesti Vonósok
Pilz János - koncertmester

Ajánlatunk


Déry Tibor – Pós Sándor – Presser Gábor – Adamis Anna: KÉPZELT RIPORT EGY AMERIKAI POPFESZTIVÁLRÓL musical - turné

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Kövess minket!


További ajánlataink


Liszt: Szent Erzsébet legendája - A Liszt Ünnep nyitókoncertje / LISZT ÜNNEP 2024 Szép

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Liszt Ferenc "Szent Erzsébet legendája" oratóriumával indul a 2024-es Liszt Ünnep. Magával ragadó nyitókoncert a klasszikus zene kedvelőinek!

Monte Cristo grófja

Budapesti Operettszínház

Lehengerlő előadás, Szomor György zenéjével, Pozsgai Zsolt átdolgozásában amelynek története, slágerei és grandiózus látványa azonnal elvarázsolja a nézőt!

A New York-i Broadway-ról Londonba és most Budapestre Erkel színház – 2025. jan. 11.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!