Program


Kairó bíbor rózsája (1985) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB
2

Kairó bíbor rózsája (1985) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Olyan egyszerű kis filmnek tűnik. Keserédes történetecske a '30-as évek Amerikájából, amely még mindig nem tápászkodott fel a válságból. Nincsenek benne súlyos mondatok életről, halálról vagy a világegyetem tágulásáról.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 5. hétfő, 19:00

Miért is lennének? A rendező ez alkalommal nem osztott magára szerepet. Így aztán le kell mondanunk azokról a pillanatokról, amikor Woody Allen a kamerába - értsd: a néző szemébe - néz, és valami bölcsességgel vagy viccel megtekeri az elménket. Nyugalom, a szembenézés azért nem marad el.

Ebben a történetben egy filmszereplő lejön a mozivászonról, a vásznon maradt többiek pedig tanácstalanságuk közepette megszólítják a nézőket. Bennünket. És innen kezdve már nem is olyan egyszerű film ez.

Ha összeállítanánk egy sorozatot olyan filmekből, amelyek azt a kérdést vizsgálják, miként is működik a film, a mozi, a Kairó bíbor rózsája semmiképp sem maradhatna ki belőle. (Woody Allen igazán jó társaságban lenne Truffaut, Fellini, Tornatore, Tarantino és mások mellett.) A színes filmben pergő fekete-fehér film ördögien bonyolult kérdéseket vet fel. Például azt, hogy mi, nézők mennyire vagyunk benne a történetben, hogy a film által a fejünkben elindított sztorit hogyan bonyolítjuk tovább. Vagy hogy milyen a mozivászon valósága? Számon kérhetjük-e egyáltalán a filmen a valóságot? Furcsa módon ez utóbbi kérdés napjainkban éles, sőt cenzurális kérdéssé fajult. (A vetítés után természetesen megvitathatjuk, miért is bánik Woody Allen ilyen méltatlanul a nem fehér karakterekkel.) Meg aztán rágódhatnánk azon is, hogy a film a nézők álmaiból építkezik-e vagy maga teremti az álmokat, amelyeket mi, a közönség keltünk életre. És hogy mi is történne, ha beléphetnénk kedves műveink világába, ahogyan Woody Allen egyik hőse teszi a Kugelmass-epizód című írásában.

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

 

Alkotó:

rendező: Woody Allen

Közreműködik:

házigazda: Réz András

 

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Angliai turnéját megszakítva érkezik Magyarországra a londoni West Endről a Michael® Show, egy elképesztő és méltó tisztelgés a pop királya, Michael Jackson előtt.

Kövess minket!


További ajánlataink


DEMJÉN – „Nincs középút”

Papp László Budapest Sportaréna

Demjén Rózsi a legenda, aki huszonhetedik alkalommal tölti meg az Arénát!

Lajtha Fesztivál

Lajtha Ház, Bicske

Komoly- és népzenei koncertek, filmkülönlegességek és családi programok várják a közönséget szeptember 6-8. között a magyar géniusz emlékének szentelt Lajtha…

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús.…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!