Program


Heuréka! - Tárlatvezetés Gál Vilmos kurátorral és Domokos Gáborral, a Gömböc egyik megalkotójával

Heuréka! - Tárlatvezetés Gál Vilmos kurátorral és Domokos Gáborral, a Gömböc egyik megalkotójával

Különleges nézőpontú tárlatvezetéssel várjuk a hazai természettudományos felfedezések iránt érdeklődőket! Gál Vilmos történész-muzeológus, a tárlat kurátora mellett vendégünk lesz Domokos Gábor építészmérnök, alkalmazott matematikus, akinek Várkonyi Péterrel közös 2007-es találmánya, az összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzetű konvex test, azaz a Gömböc a kiállításon is megjelenik.

Aktuális előadások



A kiállításról:

„Heuréka!” (Megtaláltam!) – kiáltotta Arkhimédész, amikor a legenda szerint fürdés közben felfedezte a felhajtóerőt. Ennek mintájára nevezte el Pólya György matematikus, fizikus heurisztikának azt a tudományos megismerési módot, amelynek során a kutató nem pusztán logikai következtetés, hanem tapasztalatokon nyugvó próbálkozások útján jut eredményre.

A számos hasznos felismeréshez vezető kísérletező módszer, a heurisztika tudományos rangra emelése éppen úgy magyar származású tudóshoz köthető, ahogyan a Rubik-kockától a flow-élményig, a televíziótól az mRNS-technológiáig megannyi tudományos eredmény. A kiállítás két friss Nobel-díjasunk, Karikó Katalin és Krausz Ferenc sikerének apropóján ad ízelítőt a modern kor magyar származású tudósainak korszakalkotó felfedezéseiből, amelyek kiállták az idő próbáját, és hozzájárultak jelen világunk alakulásához.

A hol klasszikusnak számító, hol újszerű vagy napjainkban kifejezetten népszerű találmányokat, tudományos eredményeket, létrehozóikat és a köztük lévő kapcsolódásokat négy tematikus blokkban mutatjuk be. Az installációkon elmerülhetünk a térben rejlő kreatív lehetőségekben, rácsodálkozhatunk arra a lendületre, amellyel az emberiség meghódította a világűrt, elkalandozhatunk a virtuális valóság alapjául szolgáló energetikai kutatások és a számítógép forrásvidékére, illetve a testi és lelki egészségünket támogató felfedezések világába is.

A szabadtéri kiállítás megtekinthető 2024. szeptember 19-től november végéig.

A tárlatvezetés időtartama: kb. 1 óra

Helyszín: Várkert Bazár, Gloriett, rámpa

Találkozási pont: A rámpa alján, az Oroszlános kapunál

Esőnap: 2024. 10. 02. szerda, 18:00

Kedvezőtlen időjárás esetén a tárlatvezetés az esőnapon valósul meg, amelyről jegyvásárlóinkat minden esetben időben tájékoztatjuk.

Tájékoztató eső, rossz időjárás esetére >>>

Kövess minket!


További ajánlataink


Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Kiállítás, irányítható terepasztalok és vásár várja az érdeklődőket a Csiliben-ben a Széchenyi Vasútmodellező Klub és a Élő Mini-Világ Környezetvédelmi Alapítvány…

18 éves a MODEM! Idén a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ szeptember 26. és 28. között ünnepli felnőtté válását,…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!