Program


Hagyományok Háza Szabadegyetem - Gyümölcsészet a Kárpát-medencében

Hagyományok Háza Szabadegyetem - Gyümölcsészet a Kárpát-medencében

A Kárpát-medence páratlan sokféleségét idézzük előadásunkban: tájat, tájegységeket, hagyományokat; ízeket, illatokat, karaktereket – mindazt, amiből újra a Móricz-emlegette tündérkertet lehet fölépíteni. Mindenütt, amíg nem vész el a hagyománya, szerte a Kárpát-medencében.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 21. csütörtök, 18:00

Gyümölcsöző sokféleség – a Kárpát-medence tájgéniusza páratlanul sokféle karakter lehetőségét kínálja, ez a táj terra benedicta is, vagyis ’áldott föld’, ahogyan a középkori krónikások jellemezték Magyarországot. Terem is gyümölcs, több ezer fajta ebben a régiségben – mára számuk, nevük, karakterük, páratlan minőségük jórészt elfeledett; kivesztek a termesztésből, legföljebb emlékezetben élnek. Írók, költők, régi források anyagában szerepelnek – a magyarság legkorábbi okleveles forrásaiban az alma szó például a legelsők közt bukkan fel almás, olma, aqua, rivukus, rivus, fluxius alakokban; 1009-ben Szent Istvánnak a pécsváradi egyházmegye határát jelölő okiratában.

Móricz Zsigmond össze is foglalja ezt a páratlan hagyományt: „Van a magyar mesében szó arról, hogy szóló szőlő, csengő barack és mosolygó alma terem a tündérek kertjében. Ez a tündérkert bizony valaha a nagy magyar Alföld volt. A Gellért-hegyen még ma is terem az a világ legnemesebb gyümölcse, ami legnagyszerűbb specialitásunk, az őszibarack, amilyen csak a Heszperidák kertjében teremhetett. Az egész világon nincs olyan, harminckét centiméter a kerülete… Az almánk, a körténk, az olyan ízes, remek, amilyen sehol a világon nincs. Ha külföldi jön, az legjobban a gyümölcsünket bámulja meg. A magyar földnek olyan csudálatos hatása van, hogy ezek a gyümölcsök ízesebbek, mint a világ más táján.”

A Kárpát-medence páratlan sokféleségét idézzük előadásunkban: tájat, tájegységeket, hagyományokat; ízeket, illatokat, karaktereket – mindazt, amiből újra a Móricz-emlegette tündérkertet lehet fölépíteni. Mindenütt, amíg nem vész el a hagyománya, szerte a Kárpát-medencében.

Ajánlatunk


Rudi van Dantzig – Toer van Schayk / Pjotr Iljics Csajkovszkij A HATTYÚK TAVA Klasszikus balett három felvonásban

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 39 éve állít emléket az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak, a középkori Európa egyik legfontosabb eseményének. E három napon látványos lovagi tornák, pompás királyi menet és esti fáklyás felvonulás, vásár, koncertek és királyi borudvar várják az idelátogatókat, és természetesen a méltán híres királyi palota, gyönyörű reneszánsz kertje és a Salamon-torony is újra pezsgő középkori élettel telik meg.

Kövess minket!


További ajánlataink


Pintér Béla és Társulata: Idegen Test Szép

Pintér Béla és Társulata, Átrium Színház

Pintér Béla és Társulata októberi bemutatója az Átrium Színházban.

Visegrádi Nyári Színház

Thermal Hotel Visegrád

Esténként: sztárok vígjátékokban és stand-up esteken, a Thermal Hotel Visegrád melletti szabadtéri színpadon! Délelőttönként: gyerekdarabok a Hotel épületében!

A The Dire Straits Experience előadásában csendülnek fel az ikonikus zenekar dalai 2024. augusztus 11-én a Tokaj Fesztiválkatlan színpadán.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!