Program


Gyékényszövés Tápén – Kerekes Ibolya előadása

Gyékényszövés Tápén – Kerekes Ibolya előadása

Az előadás azt a földrajzi, gazdasági és társadalmi hátteret igyekszik bemutatni, ahol a gyékényfeldolgozásnak ez a sajátos ága fennmaradhatott. Megpróbál arra is rávilágítani, hogy ez az ősi, évszázadokon keresztül, megszakítás nélkül, nemzedékről nemzedékre átadott tudás hogyan tud továbbélni/tovább tud-e élni a mai, jelentősen átalakult körülmények között.  több...

Aktuális előadások



A Kárpát-medence legjelentősebb gyékényszövő központja egykor Tápén volt. A 20. század közepéig szinte mindenki tudott gyékényt szőni a faluban. Az itt élőknek gyermekkoruktól kezdve természetes feladat volt a szövés munkálataiban való részvétel. Az előadás azt a földrajzi, gazdasági és társadalmi hátteret igyekszik bemutatni, ahol a gyékényfeldolgozásnak ez a sajátos ága fennmaradhatott. Megpróbál arra is rávilágítani, hogy ez az ősi, évszázadokon keresztül, megszakítás nélkül, nemzedékről nemzedékre átadott tudás hogyan tud továbbélni/tovább tud-e élni a mai, jelentősen átalakult körülmények között.
Kerekes Ibolya néprajzkutató két évtizede foglalkozik a gyékényfeldolgozás kutatásával. Terepmunkái során a Kárpát-medence számos pontján megfordult, megfigyelhette, hogyan vágják, szárítják, tárolják, kötik, szövik, fonják a gyékényt napjainkban. Törökországban hosszabb ideig vizsgálhatta a gyékény felhasználásának párhuzamait. Könyvtári és levéltári kutatásai során pedig a feldolgozás múltjáról igyekezett új ismereteket feltárni.

Kövess minket!


További ajánlataink


Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!