Program


Glinka / Rachmaninov / Csajkovszkij - Concerto Budapest 23/24 G2

Glinka / Rachmaninov / Csajkovszkij - Concerto Budapest 23/24 G2

MŰSOR:
GLINKA: Ruszlán és Ludmilla - nyitány
RACHMANINOV: 1. (fisz-moll) zongoraverseny, op. 1
CSAJKOVSZKIJ: 1. (g-moll) szimfónia, „Téli álmodozás”, op. 13

Mihail Pletnyov zongora
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 9. szombat, 19:30

A Ruszlán és Ludmilla Glinka meseoperája Puskin nyomán, egyben az orosz klasszikus zenei stílus egyik első, emblematikus darabja. Legnépszerűbb része a kirobbanóan energikus hangvételű nyitány, amelynek fő tematikus anyaga az 5. felvonás örvendező kórusának zenéjéből merít, de a mélyvonósok megszólaltatják Ruszlán hatásos szerelmes áriájának témáját is. Az orosz zenekari repertoár ritkábban hallható kompozíciói közül két „első zsenge” következik. Rahmanyinov 17 évesen, Grieg zongoraversenyének bűvöletében komponálta 1. zongoraversenyét.  A darab nagyon különbözik későbbi népszerű 2. és 3. versenyművétől; a kevésbé emlékezetes dallamokért cserébe az 1. fiatalos élénkségével és lendületével lepi meg a hallgatót. Szintén a nagy nyugati kortársak, Mendelssohn és Schumann ihlették Csajkovszkij 1. szimfóniáját, a 26 éves mester munkáját, amelyet egykori tanára, Anton Rubinstein vehemens bírálatot követően rövid úton visszaküldött javításra, átdolgozásra. A mű csak jóval később került közönség elé, és zajos sikert aratott, kritikusai nagyra értékelték kiváló zenekarkezelését, hamisítatlan oroszos hangvételét. Csajkovszkij az első gyermeknek járó elfogultsággal gondolt rá: „bár sok szempontból kiforratlan, alapvetően mégis tartalmasabb és jobb, mint bármelyik másik érettebb művem” – írta egyik levelében.

Ajánlatunk


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

VIII. Henrik az angol történelem talán egyik legkülönösebb szereplője, aki nemcsak szélsőséges tetteinek lenyomatát hagyta az utókorra, hanem hat házasságának legendáját is.

Kövess minket!


További ajánlataink


Recirquel: Paradisum Szép

Müpa Sátor

A Recirquel legújabb produkciója, a Paradisum Magyarországon a 2024-es Liszt Ünnep programjában mutatkozik be a Müpa Sátorban. Jegyek már kaphatók!

Koyaanisqatsi – Kizökkent világ (1982) - Filmkoncert Szép

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Godfrey Reggio "Koyaanisqatsi" című kultikus filmjét láthatja-hallhatja a Müpa közönsége a Philip Glass Ensemble autentikus előadásában.

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!