Program


Gaudeamus bérlet 24/25 V/1 előadás

Gaudeamus bérlet 24/25 V/1 előadás

Hangokba rejtett sorsok

Aktuális előadások



Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr Sinfonia concertante, K. 364
-
Pjotr Iljics Csajkovszkij: V. (e-moll) szimfónia, op. 64

Közreműködik:
Szűcs Máté (brácsa)

Vezényel és hegedűn közreműködik: Baráti Kristóf

Mozart huszonkét éves korára jócskán kinőtt a csodagyerek szerepéből, megjárta Mannheimet és Párizst, ahol nagyszerű zenészek, kitűnő zenekarok inspirálták, csak a lehetőség hiánya kényszerítette arra, hogy visszatérjen a hercegérsek szolgálatába az „ostoba és gyűlöletes” Salzburgba. 1779-ben komponált Esz-dúr Sinfonia Concertantéja utazásai során szerzett tapasztalatainak bűvöletében íródott. Kifinomult kettősverseny: a hegedű és brácsa párbeszédét szokatlanul változatos zenekari szólamok kísérik, az erőteljes zenei kontrasztokban egyértelműen felfedezhetjük a virtuóz játékosairól, szenvedélyes előadásairól híres mannheimi zenekar hatását. A bensőséges érzéseket tükröző első tétel elégikus andantéhoz vezet, a szívszorító kromatikus harmóniák végül egy ünnepélyes és gyors harmadik tételben oldódnak fel. A szorongást és vágyakozást, a nagyívű éneklő melódiákat és elfojtott gondolatokat a romantika időszaka kibővült zenei eszköztárával még érzékletesebben ábrázolja. Csajkovszkij valósággal felkorbácsolja zenéjével az érzelmeinket.
Ötödik szimfóniája a klasszikus négytételes formát követi, gyors tételei keretezik a nagyívű éneklő dallamokból építkező andante cantabilét és idilli szépségű keringőjét. Alig észrevehető, hogy a különböző tételeket egy közös mottóval kapcsolja össze: a klarinétokon mintegy gyászindulóként induló dallam a harmadik tételben igazi romantikus alakot ölt: haláltánccá lényegül át mígnem az utolsó tételben, a darab során először dúrban szólal meg, győzelmi indulóvá válik.

Kövess minket!


További ajánlataink


A REPUBLIC zenekar jövőre ünnepli 35. születésnapját. A jeles jubileum kapcsán egy közös ünneplésre hívják a közönséget 2025. február 1-én,…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!