Program


Férjhez akarok menni?! – Szerelem, párkapcsolat, család | Múzsák lázadása IV.

Férjhez akarok menni?! – Szerelem, párkapcsolat, család | Múzsák lázadása IV.

Az előadás-sorozat a harmadik alkalomtól tematikus módon beszél a nőművészetről. Míg az előző előadáson a testképről volt szó, most a párkapcsolat kerül középpontba, az azon belül felmerülő problémák, illetve hogy mindez hogyan jelenik meg a nőművészeknél.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 28. csütörtök, 18:00

Múzsák lázadása IV.
Férjhez akarok menni?! – Szerelem, párkapcsolat, család
Előadás-sorozat női művészekről és nőművészekről

Az előadás-sorozat a harmadik alkalomtól tematikus módon beszél a nőművészetről. Míg az előző előadáson a testképről volt szó, most a párkapcsolat kerül középpontba, az azon belül felmerülő problémák, illetve hogy mindez hogyan jelenik meg a nőművészeknél.  A hagyományos női szerepek valójában a szerelem, csábítás, család kontextusában értelmezhetők. Ezek továbbra is fontos területei a női életnek, de a nőművészek munkásságában ezekkel kapcsolatban számos kérdés merül fel.  

A testképről való gondolkozás már előre vetítette a tetszés vágyát, a megfelelés–nem megfelelés kérdését. Az előadás során szó lesz arról, hogy a női alkotók – különösen a nőművészek – hogyan jelenítik meg a szerelmet, az egymás iránti elvárásokat a párkapcsolat során, valamint ennek a beteljesülését vagy éppen a hiányát (pl. Nagy Kriszta: Csipke Rózsika halott) és a házasságot (pl. Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni). 

Az esküvő egy kitüntetett pillanat, de hogyan zajlanak a hétköznapok? Például az ún. láthatatlan munkákat mint a  házimunkát – amit sokszor természetesnek veszünk, amíg el van végezve – számos alkotó tematizálta, hisz ezek elsősorban a nőkre maradnak (pl. Eperjesi Ágnes: Heti étrend; Fabricius Anna: Háztartási anyatigris; Fajgené Dudás Andrea: Háziasszony katalizátora). Külön műfaj az étel, főzés által való alkotás, az „eat art”, melynek nálunk is vannak képviselői (Szabó Eszter Ágnes, Fajgerné Dudás Andrea). A sikeres párkapcsolat gyakori velejárója a gyermek. A gyermek várása, a sikertelen terhesség, a vetélés is számos mű témája (pl. Vasali Katalin: Majd lesz másik…), valamint a felnevelésük, a gyermeklétbe merülés felnőtt fejjel ismét egy új fejezetet nyit az életben, ami új témákat is ad az alkotóknak (pl. Hermann Ildi: A mi lányaink).    

Az előadáson kiderül, hogy mindezeket a hétköznapi témákat a művészek hogyan élik meg és dolgozzák fel. A bemutatott alkotók nemcsak azért nők, mert nőművészekről szól a sorozat, hanem érdekes módon ezeket a témákat ők teszik a művészetük tárgyává.

Előadó: Dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének tanszékvezető docense

Időpont: 2023. szeptember 28. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft
Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

Kép // Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni! Műsor 5., 2010

 

Ajánlatunk


Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja nézőjét a hősökkel együtt a jövő meglepetései felé...

A kontroll a játékon belül legalább adott. Hatásod van a világára. Más is menekül. Ne mondd, hogy te nem! Hát látom. Karaktereket alkotsz Fészbúkon, meg Instán, posztolsz a szolidaritásról meg a kutyás nyaralásról, leizzadsz, ha nem lájkolják az eseményedet. Az online avatárod eseményét. Csak annyi a különbség, hogy én ugye veled ellentétben tudom, hogy a videojátékban az a karakter nem én vagyok. És arra gondoltam, ott a Városligetben, hogy mi lenne, ha mégis?

Kövess minket!


További ajánlataink


A zeneimádó - bemutató - Danubia Zenekar Szép

Budapest Music Center

Ha minden napod zenével kezdődik, a buszon, az iskolában, a mosdóban vagy dolgozatírás közben is zenét hallgatsz, ha minden esőből,…

S/ALON BUDAPEST

Papp László Budapest Sportaréna

A lenyűgöző otthonok ragyogó világa három napra ismét kézzelfogható közelségbe kerül. A S/ALON BUDAPEST immár hatodik alaklommal hozza el a…

A Kalamazoo egyenesen a Broadway-ről érkezik, a vígjátékban Hernádi Judit és Kern András sziporkázó játékát élvezhetik Sebestyén Aba rendezésében.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!