Program


Fejérvári Zoltán - Ligeti 100 -

Fejérvári Zoltán - Ligeti 100 -

Zeneakadémia saját produkció. Zeneakadémia Jegyutalvány és Zeneakadémia Szabadfelhasználású Jegy felhasználható.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 28. kedd, 19:30

Ligeti: Etűdök – 15. White on White
Schumann: Toccata, op. 7
Ligeti: Etűdök – 4. Fanfares
Bartók: Szvit, BB 70 [op. 14]
Ligeti: Etűdök – 17. À bout de souffle
Chopin: cisz-moll etűd, op. 10/4
Chopin: Gesz-dúr etűd, op. 25/9
Chopin: f-moll etűd, op. 10/9
Chopin: F-dúr etűd, op. 25/3
Ligeti: Etűdök – 10. Der Zauberlehrling

SZÜNET

Ligeti: Etűdök – 2. Cordes à vide
Brahms: Négy zongoradarab, op. 119
Janáček: Sonata
Ligeti: Etűdök – 6. Automne à Varsovie

Fejérvári Zoltán (zongora)

2023-ban világszerte megemlékeznek az egyik legnagyobb hatású huszadik századi magyar zeneszerző, Ligeti György születésének századik évfordulójáról. A Zeneakadémia is több koncerttel készül az alkalomra az év során: a májusi születésnap körül megrendezett események után ősszel további színes programokkal várjuk a közönséget. Az utolsó hangversenyen Fejérvári Zoltán játszik az 1985 és 2001 között, három részletben elkészült Etűdökből: az összeválogatott tételek között több is van, amelyik bizonyos hangszerek adottságait hangsúlyozza ki (White on White – szinte végig a fehér billentyűk szólalnak meg, Cordes à vide – a vonós hangszerek üres húrjait idézi, Fanfares – a rézfúvós hangszerekre jellemző, szignálszerű hangközmenetek jelennek meg), hallhatunk egy szokatlan, nyolcadeltolásos kánont (À bout de souffle), a varsói barátoknak ajánlott művet (Automne à Varsovie), de megtudhatjuk azt is, hogyan idézi meg a szellemeket Ligeti bűvészinasa (Der Zauberlehrling). A hozzájuk társított alkotások összeállításánál a zongoraművész megpróbálta azt a szempontot érvényesíteni, hogy milyen „tradíciót” követhetett Ligeti a saját edűdjeivel, illetve mely zeneszerzők játszottak fontos szerepet a szerző életében (Janáček – egyik kedvenc komponistájaként – pedig már nem először szerepel a koncertműsorán). „A szerzők kiválasztása után elkezdtem játszani a hat Ligeti-darabot, és szabad asszociálásba kezdtem. 3-4 nap elteltével egyszer csak összeállt a fejemben a teljes program.”

RENDEZŐ:

Zeneakadémia Koncertközpont

TÁMOGATÓ:

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Ajánlatunk


Daphne du Maurier regénye alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló bemutatója

Martha Argerich és Mischa Maisky a klasszikus zenei színtér legfényesebb csillagai, akikre még sok utánuk következő generáció fog emlékezni. Rajongóik egyetlen hangról, egyetlen futamról is megismerik játékukat. A két világhírű virtuóz legendás művészkapcsolata immár félévszázados – markáns látásmódjuk, romantikus gondolkodásmódjuk közös zenélésük sosem apadó kútja.

Kövess minket!


További ajánlataink


GESZTI SIXTY

Papp László Budapest Sportaréna

A nagy érdeklődésre való tekintettel, dupla Geszti Sixty koncert az Arénában! A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból.

A Pál utcai fiúk Szép

Vígszínház

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a…

"Tudom én jól, az a baja a világnak, hogy nem tehénpásztorok kormányozzák. Ha én valamikor miniszter leszek, mindent a visszájára…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!