Program


Erdélyi népviseletek - Szabadegyetem

Erdélyi népviseletek - Szabadegyetem

„Kalotaszeg addig tart, ameddig a muszuj ér”. Az 1880-as évek elején felbukkanó, majd napjainkig gyakran hangoztatott kijelentés Kalotaszeg emblematikus viseleteleme, a Felszegen és Alszegen muszujnak, Nádasmentén bagaziának nevezett, elöl nyitott, alsó szegélyén színes rátéttel bélelt szoknyaféle jelenlétéhez köti a néprajzi táj határait.  több...

Aktuális előadások



A kalotaszegi muszuj/bagazia
„Kalotaszeg addig tart, ameddig a muszuj ér”. Az 1880-as évek elején felbukkanó, majd napjainkig gyakran hangoztatott kijelentés Kalotaszeg emblematikus viseleteleme, a Felszegen és Alszegen muszujnak, Nádasmentén bagaziának nevezett, elöl nyitott, alsó szegélyén színes rátéttel bélelt szoknyaféle jelenlétéhez köti a néprajzi táj határait.
A gazdag képi anyaggal illusztrált előadás három fő szempont köré csoportosítva mutatja be ezt a szoknyafélét:
1. Formai jegyek. Az előadás tisztázza a muszuj / bagazia készítéséhez használt alapanyagok, készítési és díszítési technikák körét, majd múzeumi gyűjteményekben őrzött és helyszíni gyűjtésekből származó, nagy mennyiségű tárgyi anyag formai jellegzetességeinek elemzése nyomán rávilágít a lokális sajátosságokra.
2. A használat rendje. Kik, milyen státuszú nők viselték / viselik? Milyen alkalmak során? Milyen jellegzetességek figyelhetők meg a felöltés módjában, a más viseletdarabokkal való társításban, s hogyan kapcsolódnak ezek a muszujos / bagaziás öltözethez kapcsolódó, változó szépségeszményhez?
3. A változás rendje. A muszuj első leírását Kővári László 1854-es bemutatásában olvashatjuk. Írott, képi és tárgyi forrásanyagot hasznosítva az előadás nyomon követi azokat a fő változásokat, amelyek a viseletelem készítése, használata kapcsán megfigyelhetők, végül a használat jelenkori dinamikájára, a többgenerációs, illetve az újonnan készített darabok presztízsértékére is reflektál.



Kövess minket!


További ajánlataink


Till Attilával folytatódik A Vértes Agorája saját fejlesztésű interaktív talk show-ja, az Angyali vagy ördögi?.

Ha szeretné megtapasztalni az alkotás örömét, kipróbálni az akvarell technikát és a meditatív rajzolást, akkor szeretettel várjuk Keszthelyi Anikó tervezőművész…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!