Program


Cziffra Fesztivál | Inspirációk  | Vadim Repin és Balázs János koncertje

Cziffra Fesztivál | Inspirációk | Vadim Repin és Balázs János koncertje

Gálakoncert és díjátadó

Aktuális előadások



Balázs János (zongora), Vadim Repin (hegedű)

Műsor:
Bartók: 1. rapszódia
Brahms: 3. (d-moll) hegedű-zongora szonáta, op. 108
Ravel: Tzigane
***
Brahms: 17. magyar tánc
Liszt: 5. magyar rapszódia
Liszt: 13. magyar rapszódia
Sarasate: Cigánydalok
Bartók: Román népi táncok

A népzene, illetve népies műzene a 19. században tört magának utat a koncerttermekbe, és azóta is, immár számos formában fenntartja magának ezt az előkelő helyet. A népzenei feldolgozások aranykorának mégis a romantika és a 20. század első fele tekinthető. E repertoárból olyan motívumokat ismerhetünk fel ezen a koncerten, amelyek Cziffra művészetét is nagyban meghatározták: közép-európai népek, magyarok, románok, cigányok dallamait. Sarasate darabja, vagy Bartók rapszódiája és Román népi táncai ikonikusak, míg Ravel rapszódiája talán ritkábban hallható, különleges színfoltja a műsornak. S bár Brahms szonátájában – bár a szerző kötődését tekintve nem lenne meglepő – nincs konkrét magyar zenei vonatkozás, a darab történetének azonban van: a Hans von Bülow-nak dedikált művet 1888-ban Budapesten mutatták be, a hegedűszólamot Hubay Jenő, a zongoraszólamot maga Brahms játszotta. Helyükbe ezúttal egy összeszokott, sőt, már a Brahms-műben is kipróbált páros, Balázs János és Vadim Repin lép. A szibériai születésű hegedűvirtuóz, aki visszatérő vendége a Cziffra Fesztiválnak, egy alkalommal így fogalmazott: „Cziffra a zenetörténet egyik legnagyobb zeneművésze volt – hihetetlen öröm, hogy része lehetek a róla elnevezett fesztiválnak”.

A gálakoncerten koncert előtt kerülnek átadásra a Cziffra Fesztivál díjai.

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miniszterelnökség

Kövess minket!


További ajánlataink


A Carson Coma félig olasz, félig magyar frontembere, Fekete Giorgio valóra váltja régi álmát, és életében először egy egész estés,…

Charlie zenész, trombitás: a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze. Pályafutása során…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!