Program


Brahms & Schumann

Brahms & Schumann

Közreműködik:
Dalibor Karvay — hegedű
Varga Tamás — cselló

Aktuális előadások



Műsor:
C. M. von Weber: Oberon— nyitány, J.306   9’
J. Brahms: a-moll kettősverseny hegedűre és gordonkára, op. 102 32’
 ***
R. Schumann: 1. (B-dúr) szimfónia, op. 38, „Tavaszi” 30’

Vezényel: Rajna Martin

A német romantikus opera atyjának nevezett Carl Maria von Webernek sajnos igen rövid életpályát adott a sors: 1826-ban, mindössze negyven évesen hunyt el Londonban. Halála előtt alig két hónappal bemutatott utolsó színpadi műve, az Oberon varázslatos szépségű nyitánya indítja a Győri Filharmonikus Zenekar soproni hangversenyének a 19. századi német zene mestereinek műveiből összeállított gazdag programját. Johannes Brahmsot egy életen át tartó, mély barátság fűzte a magyar származású nagy hegedűművészhez, Joachim Józsefhez – kapcsolatukat azonban 1880-ban egy magánéleti válság árnyékolta be: Joachim házasságának megromlásakor Brahms a feleség pártját fogta, s ennek következtében a hegedűs évekre megszakította vele a kapcsolatot. A zeneszerző ezt a fájdalmasan hiányzó barátságot helyreállítandó komponálta meg 1887-ben a lélek mélyéről fakadó melódiákat megszólaltató a-moll kettősversenyét: művet ilyen nemes szándékkal keveset írtak a zene történetében! A versenymű szólistái neves vendégművészek: a Bécsi Szimfonikus Zenekar koncertmestere, a nemzetközi hírű szlovák hegedűs, Dalibor Karvay és a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája, Varga Tamás lesznek. A koncertet Schumann 1841-ben, „A szimfóniák évében” készült lírai melódiákban gazdag B-dúr „Tavaszi” szimfóniája zárja, amelynek formai egységét a tételeket összekötő tematikus kapcsolatok finom kidolgozásával biztosította a komponista. A Győri Filharmonikus Zenekart Rajna Martin vezető karmester dirigálja.

Kövess minket!


További ajánlataink


DEVA - Nyárzáró koncert Szép

Várkert Bazár, Öntőház udvar

Takács Dorina, vagyis Дeva, üstökösként robbant be a hazai könnyűzenei színtérre. A fiatal előadó élő fellépései során zenekarával együtt varázsolják…

Cinefonic 2024 ráadás

Budapest Kongresszusi Központ

Cinefonic Ráadás! A Budafoki Dohnányi Zenekar legendás filmzene koncertje a BKK-ban december 1-jén vasárnap 19:30-kor. Ne maradj le te sem!

koncert Zenehidak építésével tartható fenn igazán a minőségi muzsika hangja, vallja Tóth Vera. Törekvésében ezen az estén a 25 éves…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!