Program


Barber: Adagio; Cherubini: d-moll Requiem - a Magyar Nemzeti Férfikar hangversenye
4

Barber: Adagio; Cherubini: d-moll Requiem - a Magyar Nemzeti Férfikar hangversenye

Megújult névvel és arculattal indítja hangversenysorozatát a Magyar Nemzeti Férfikar (korábbi nevén: Honvéd Férfikar), amelynek immáron harmadik éve a Pesti Vigadó ad otthont. A 2024/25-ös zenei évadban a kórus négy alkalommal várja majd közönségét.

 több...

Aktuális előadások



Az sorozat első eseményén, a MÁV Szimfonikus Zenekarral közös koncerten október 30-án Cherubini d-moll Requiemje csendül fel, majd Barber Adagio című művének férfikarral kiegészített változatának ősbemutatójával emlékezik a kórus az elhunytakra.

Luigi Cherubini (1760-1842) firenzei születésű zeneszerző, mégis többnyire a francia zene történetében találkozunk a nevével. Rendkívül nagytudású, óriási műgonddal komponáló alkotó  volt, aki méltatlanul kevésbé ismert és elismert, és akinek jelentőségét a bécsi klasszicizmus nagyjai kissé elhomályosították. Két requiemet komponált, amelyek közül a későbbi, a d-moll Requiem rendkívül leegyszerűsített apparátust vonultat fel, ebben a műben lemond a női hangokról is, kizárólag férfikart társít a zenekarhoz. így a hallgatónak helyenként a gregorián korálisokat recitáló szerzetesek kórusa jut eszébe…

Samuel Barber (1910-1981) amerikai-ír származású, zeneszerző. akinek műveit a legnagyobb amerikai művészek adták elő, pl., Antonius és Cleopatra című operájával avatták fel 1966-ban New Yorkban az új Metropolitan Operát.

1936-ban komponált 1. vonósnégyesének lassú tételének zenekari, Adagio című átdolgozása rendkívül népszerűvé vált azután, hogy a NBC Szimfonikus Zenekara Toscanini vezényletével bemutatta 1938-ban. Hangneme b-moll, a gyász hangneme. Ezt a művet játszották Albert Einstein temetésén és 2001-ben Londonban, a szeptember 11-ei New Yorki támadás áldozatainak emlékére rendezett gyászünnepségen. Ennek a remekműnek a férfikari átirata lesz hallható, melyet az együttes karigazgatója Riederauer Richárd készített.

A felemelő és megható program csendes elmélyülést és emelkedett pillanatokat egyaránt hoz az emlékezni kívánó hallgatóság számára.

Műsor:
Samuel Barber: Adagio – férfikari átirat (ősbemutató)
Cherubini: d-moll Requiem
Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar
VEZÉNYEL: RIEDERAUER RICHÁRD

A hangverseny a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.
Rendező: Honvéd Együttes

Fotókredit: Raffay Zsófia

Kövess minket!


További ajánlataink


DEVA - Nyárzáró koncert Szép

Várkert Bazár, Öntőház udvar

Takács Dorina, vagyis Дeva, üstökösként robbant be a hazai könnyűzenei színtérre. A fiatal előadó élő fellépései során zenekarával együtt varázsolják…

MICHAEL - THE MICHAEL JACKSON SHOW FROM LONDON WEST END

Szeged Városi Sportcsarnok, Erkel Színház

Angliai turnéját megszakítva érkezik Magyarországra a londoni West Endről a Michael®, a neves producer, James Baker legújabb nagy sikerű díjnyertes…

A Liszt Ferenc-díjas Corpus Harsona Kvartett koncertje

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!