Program


Baráti Kristóf koncertje: Bach és Bartók

Baráti Kristóf koncertje: Bach és Bartók

„Baráti Kristóf nem csak a mai, de több generáció legtehetségesebb hegedűse. Igazi szólista!” (Ida Haendel)

„Hozzá fogható tehetség évtizedenként, sőt generációnként jó, ha egy akad.” (Fanfare)

Aktuális előadások



 

Műsor:

Bach: E-dúr partita, BWV 1006

Bach: d-moll partita, BWV 1004

-szünet-

Bartók: Szólószonáta

Baráti Kristóf Budapesten született, de gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte. Öt évesen kezdett hegedülni tanulni, nyolc éves korától már fellépett Venezuela legjobb szimfonikus zenekaraival. 11 évesen meghívást kapott a Francia Rádió fesztiváljára Montpellierben.

Tanulmányait Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos tanítványaként. Még egyetemistaként megnyerte az olaszországi Lipitzai Nemzetközi Hegedűversenyt és második lett a párizsi Long-Thibaud Versenyen. 1997-ban legfiatalabb versenyzőként harmadik díjat és közönségdíjat nyert a brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen. E sikerek után újragondolva technikáját Párizsban képezte magát tovább a Milstein, Menuhin és Szeryng iskoláit tovább örökítő Eduard Wulfsonnál. 2010-ben elnyerte a hegedűsök Oscar-díjának tekintett Moszkvai Paganini Verseny első díját.

A világjáró művész olyan kiváló zenekarokkal lépett fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Francia Rádiózenekar, a Budapesti Fesztválzenekar, a Brüsszeli Filharmonikusok, a Japán Filharmonikus Zenekar, a japán NHK Zenekar, a Deutsches Symphonieorchester, stb. Olyan jeles karmesterekkel dolgozott, mint Masur, Tyemirkanov, Belohlavek, Pinchas Steinberg, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Gilbert Varga, Dutoit, Saraste, Janowski. Néhány éve karmesterként is bemutatkozott. Kamarazenész partnerei között találjuk Natalia Gutmant, Boldoczki Gábort, Jean-Efflam Bavouzet-t, Kocsis Zoltánt, Perényi Miklóst, Enrico Pacét, Würtz Klárát, Misha Maiskyt, Várjon Dénest, Kim Kashkashiant, Ning Fenget, Várdai Istvánt, Nikolaj Luganszkit, Jurij Bashmet-et. Rendszeresen fellép Gergievvel és a kiváló Mariinsky Zenekarral Oroszországban és turnékon, igy az USA-ban és Kinában. Minden évben meghívást kap a Fehér Éjszakák Fesztiválra, 2019-ben pedig bemutatkozott Seattle és Aspen fesztiváljain. 2016-ban óriási sikerrel debütált a Verbier Fesztiválon Bach összes szóló hegedű darabjával.

2009-ben és 2010-ben lemezre játszotta Paganini 1. és 2.hegedűversenyét és Bach szólószonátáit és partítáit a Berlin Classics számára. Beethoven összes hegedű-zongora szonátájának Würtz Klárával készített felvétele 2012-ben jelent meg a Brilliant Classics kiadónál. Ezt 2013-ban Ysaye hat szólószonátájának, 2014-ben Brahms hegedű-zongora szonátáinak, 2015-ben Korngold hegedűversenyének és hegedű-zongora szonátájának a felvétele követte. A Brilliant Classics kiadó két CD-n jelentette meg vele Mozart összes hegedűre és zenekarra írt művét. Utolsó lemezén (Hungaroton) feleségével, Kondorosi Karolinával Bartók 44 duóját játssza.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia vonós tanszékének vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2015-től – Várdai Istvánnal – a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője.

Munkásságát előbb Príma-díjjal és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth-díjjal és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal ismerték el.

Baráti az 1703-ban készült „Lady Harmsworth” nevű Stradivari hangszeren játszik, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott rendelkezésére.

Dubrovay László, az Akadémia Zeneművészeti tagozatának elnöke az alábbi szavakkal méltatta a fiatal művész munkásságát: „A világ vezető zenekaraival és karmestereivel koncertező hegedűművész első nagy sikerét tizenöt esztendős korában 1995-ben aratta a Rodolfo Lipizer Nemzetközi Hegedűversenyen Goriziában, ahol első díjjal jutalmazták az ifjú művész bravúros játékát. Gyönyörű, minden érzelmi rezdülést közvetíteni képes „éneklő” hangot varázsol elő Stradivari hegedűjéből. Ugyanakkor nem létezik számára technikai akadály. A legvirtuózabb hegedűversenyek legnehezebben előadható részleteit is száz százalékos pontossággal, imponáló biztonsággal, tökéletesen, tisztán szólaltatja meg.”

Kövess minket!


További ajánlataink


DEVA - Nyárzáró koncert Szép

Várkert Bazár, Öntőház udvar

Takács Dorina, vagyis Дeva, üstökösként robbant be a hazai könnyűzenei színtérre. A fiatal előadó élő fellépései során zenekarával együtt varázsolják…

Amélie Csodálatos Élete

Erkel Színház

Amelie csodálatos élete filmzenei est a Grammy díjra jelölt Claudio Constantini és zenekara előadásában! - 24 évet vártunk rá!

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!