Program


A mongol népi gyógyászat múltja és jelene - Szabadegyetem

A mongol népi gyógyászat múltja és jelene - Szabadegyetem

Az előadás során a hallgatóság megismerkedhet a hagyományos mongol orvoslás rövid történetével, egyes módszereivel, illetve mai társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásaival. Mongóliában a hagyományos népi orvoslás ma virágkorát éli. A különféle hagyományos gyógyítási technikák, tradicionális gyógyszerek, a növényi, ásványi, valamint állati eredetű gyógyszerek közül a különféle állati szervek és testrészek kereskedelme, és ezek közül is különösen az állati eredetű alapanyagokból…  több...

Aktuális előadások



A népi gyógymódos előadássorozat célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. A felkért előadók a terület legjelesebb képviselői, a hagyományos orvoslás gyógymódjaival, a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel, a gyakoribb betegségek gyógynövényekkel, növényi szerekkel történő megelőzésének és kezelésének lehetőségéivel ismertetik meg a látogatókat.
Ezen előadásunk alkalmával Avar Ákos lesz előadónk: A mongol népi gyógyászat múltja és jelene előadásával.

A rendszerváltást követően Mongóliában a sámánizmus és a különféle népvallási rítusok újraéledésével párhuzamosan, egyre népszerűbbé vált a különféle népi gyógyászati módszerek alkalmazása is. Számos publikáció jelent meg a témában a ’90-es éveket követően, illetve különféle intézmények létesültek, ahol ezekkel a módszerekkel kezelik a pácienseket. A hagyományos diagnosztikai és gyógyítási technikák mellett a tibeti, kínai és mongol népi orvoslás gyógyszer alapanyagai is megtalálhatók már számos gyógyszertárban.
A mai mongol népi gyógyászat kialakulásában a hagyományos belső-ázsiai nomád orvoslás mellett, alapvetően az indiai ájurvédikus hagyomány talaján létrejött tibeti gyógyászat játszott meghatározó szerepet. A tibeti orvoslás átfogó rendszerét először a 11–12. század fordulóján élt tibeti szerzetes, ifjabb Gyu-thog-pa dolgozta ki a Tibeti orvosi kánonnak is nevezett Gyü-si (A négy gyökér) című munkájában. A buddhizmus ázsiai elterjedésével ez az orvosi kánon eljutott Belső-Ázsia különböző népeihez, így a 13. század végén a mongolokhoz is. Feltehetően már ekkor lefordították egyes részeit mongolra, azonban a legrégebbi ránk maradt teljes mongol nyelvű változat csak a mongolok úgynevezett „második buddhista megtérésének” időszakából, a 17. század elejéről való. Ekkortól a tibeti orvosi munkák fordításai mellett, számos mongol buddhista szerzetesek által készített gyógyászati mű is született, amely művekben általában a mongol nomád viszonyokhoz igazították a tibeti módszereket. Ugyanerre az időre tehető Mongóliában a xar domiin sudar (Mágikus szútrák) elnevezésű népi gyógyászati műfaj kialakulása is. Ez tulajdonképpen a Gyü-si tartalmát, stílusát és szerkezetét követő, ugyanakkor lényegesen egyszerűbb nyelvezetű, gyakran csak néhány lapból álló, egymástól független könyvecskék csoportját jelenti, amelyek szerzői általában laikus szerzetesek, vagy egyszerű pásztorok voltak. Ezek a rövid művek, egyszerűségüknél fogva Mongólia egész területén igen hamar elterjedtek, és általuk a tibeti orvosi kánon egyes részei kiemelkedő szerepet kaptak a mongol népi gyógyászatban, ugyanúgy a szocialista forradalmat megelőző időszakban, mint ahogy most, a rendszerváltást követően, a tradíciók felélesztéséért folyó lázas igyekezetben, amikor ezek a „mágikus szútrák” már nem kézzel másolt alakban, hanem nyomdai úton sokszorosított formában jutnak el az érdeklődőkhöz.
Mongóliában a hagyományos népi orvoslás ma virágkorát éli. A különféle hagyományos gyógyítási technikák, tradicionális gyógyszerek, a növényi, ásványi, valamint állati eredetű gyógyszerek közül a különféle állati szervek és testrészek kereskedelme, és ezek közül is különösen az állati eredetű alapanyagokból készült orvosságok igen népszerűek manapság. A farkastüdő, bagolyhús, keselyűgyomor, medveepe és számos egyéb állati szerv már nem csak a feketepiacon kapható, hanem gyakran találkozhatunk velük különböző mongol internetes és újsághirdetésekben is. Ezek felhasználási módja egyészt a népi mágiához köthető, ugyanakkor sok olyan is van közülük, amelynek a placebon túl valódi élettani hatása is van az emberi szervezetre.
Az előadás során a hallgatóság megismerkedhet a hagyományos mongol orvoslás rövid történetével, egyes módszereivel, illetve mai társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásaival.

Avar Ákos, mongol és arab szakos orientalista, mezőgazdasági mérnök 2001 óta kutat Belső-Ázsia mongolok lakta vidékein (Mongólia, Oroszország, Kína). Egyik kiemelt kutatási témája a nomád ember és a természet kapcsolata és a hagyományos fenntartható gazdálkodási szemlélet vizsgálata. PhD értekezésében a mongol pásztorok jószágaikkal és vadállatokkal kapcsolatos állatismeretét dolgozta fel. A belső-ázsiai nomádoktól szerzett tapasztalatait itthon a Nógrád megyei családi birtokon igyekszik kamatoztatni, ahol hortobágyi rackajuhok törzstenyésztésével foglalkoznak.

Kövess minket!


További ajánlataink


Vujity Tvrtko új estje rengeteg kalanddal, hatalmas optimizmussal és motivációval, valamint a legyőzhetetlenség erejével. Egy világgá ment riporter elképesztő élete…

Josephine Baker és Dmitrij Sosztakovics Táncosnő banánszoknyában, komponista tűzoltósisakban: merészség és modernitás, túlélési technikák és történelmi tragédiák 1906 és 1975…

A Hagyományok Háza állandó táncház-sorozatának a Hagyományok Háza Átriuma ad otthont, minden szombaton 21 óra és hajnal 2 között. Szombat…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!