Program


Amit az EMKE cigánya zenélt - Az öröm és a bánat legszebb dalai

Amit az EMKE cigánya zenélt - Az öröm és a bánat legszebb dalai

A műsor az egykori budapesti zenés kávéházak világába repíti vissza a közönséget olyan népszerű művészek előadásában, mint Babindák István, Cséki Kálmán, Duka László, Duka Tibor, Kamarás Iván, Lakatos Pecek András, Micheller Myrtill és Pintér Tibor. Moderátor és mesélő: Bősze Ádám. Zenei vezető: Cséki Kálmán és Móser Ádám.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 4. csütörtök, 19:00

A kávéházak egykorvolt varázslatos zenei világa elevenedik meg a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában 2024. január 4-én, csütörtökön este 7 órakor. A műsor – amelynek zenei vezetője Cséki Kálmán és Móser Ádám, moderátora és mesélője pedig Bősze Ádám lesz – az egykori budapesti zenés kávéházak világába repíti vissza a közönséget olyan népszerű művészek tolmácsolásában, mint Micheller Myrtill, Kamarás Iván, Cséki Kálmán, Duka László, Duka Tibor, Babindák István, Lakatos Pecek András és Pintér Tibor.

Nagyszüleink még pontosan tudták, hogyan kell húzatni a cigánnyal. A szomorúság, öröm, szerelem dalai csendültek fel ilyenkor, amit egymásnak énekeltek lakodalmakon, családi ünnepen, kávéházban vagy a kedves ablakánál reménykedve. Roma és zsidó muzsikusok együtt játszottak és tanulták egymás népdalait, majd a kávéházi közönség kérésre népszerű dallamokat az operettekből, filmekből. Ezt a sajátos világot idézzük meg a művészekkel úgy, hogy az egykor és a most, a hagyomány és a változás, a dédszülők és az unokák találkozzanak a dalokon a keresztül. Mulattatni és mulatni fogunk, ahogy csak egy úr tudott, és szeretni, ahogy csak egy jidise máme.

***

A magyar fővárosban több mint száz évvel ezelőtt némi túlzással szinte minden sarkon működött egy-egy kávéház, s számos helyen élőzene szórakoztatta a közönséget. A Rumbach zsinagógában megvalósuló különleges produkció az egykori zenés kávéházak cigány muzsikusainak a világába repít vissza minket családi emlékeken keresztül. 

A fellépők mintegy negyven év – az 1910-es évek és az 1950-es évek közötti évtizedek – legnépszerűbb dalait adják elő, igaz, nem az eredeti formájukban; az előadás érdekessége az lesz, hogy a produkció azoknak a fiatal zenészeknek a zenei ízlésvilágát tükrözi, akik világszerte foglalkoztatott művészek a komolyzenei és a jazz műfajban. Mivel annak idején a cigány és zsidó muzsikusok mind vidéken, mind a nagyvárosokban együtt dolgoztak, az ő zenei párbeszédüket is felvillantja az előadás.

Hangszerelés és zenei szerkesztő: Cséki Kálmán.
Zenészek: Cséki Kálmán – zongora, Duka László – hegedű, Duka Tibor – nagybőgő, Babindák István – klarinét, Pintér Tibor – gitár, Lakatos Pecek András – dob.
Ének: Micheller Myrtill, Kamarás Iván. 
A zsidó zenei blokk összeállítója: Móser Ádám. 
Az est moderátora és mesélője: Bősze Ádám. 

Az előadás támogatója az Erzsébetvárosi Önkormányzat.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.
Az előadás időtartama 100 perc (egy szünettel)

 

Ajánlatunk


A fiatal Rickybe eddigre mélyen beleívódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelentheti: a rágó, a Marlboro, a hawaii ing, a Ballantines és mindenek előtt a rock and roll. A kinti élmények és egy megszállott lemezgyűjtő rádióműszerész hatására elhatározza: zenekart alapít. Cipős dobozból, éjjeli szekrényből erősítőt eszkábálnak..

Kövess minket!


További ajánlataink


MAKÁM 40 VOCAL Szép

Várkert Bazár, Öntőház udvar

Jubileumi Makám koncert a Várkert Bazárban. A zenekar pályafutásának vokális korszakát idézi fel az együttes szeptember 5-én 19 órakor az…

PETER BENCE

MVM Dome

A tavaly hatalmas sikert aratott, teltházas aréna koncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence ismét az MVM Dome…

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!